youtube

Twitter

facebook

Panel-diskusija "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti"

Panel-diskusija "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti"U utorak, 20. decembra, Centar za evropske politike (CEP) u saradnji sa EU info centrom organizovao je panel-diskusiju na temu “Od slovačkog do malteškog Predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti“. Moderatorka panela bila je Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, a o uspesima slovačkog predsedavanja i prioritetima malteškog predsedavanja sa specijalnim fokusom na politici proširenja razgovarali su Nj.e. Michael Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.e. Dagmar Repčeková, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, G-din Fabian Psaila, predstavnik Malte u Savetu EU i gđa Tanja Miščević, Šefica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova rekla je da je zadovoljna predsedavanjem Slovačke EU i istakla usvajanje budžeta za 2017 godinu i formiranje Evropske obalske straže kao jedne od najvećih uspeha. Kada je u pitanju politika proširenja, ambasadorka je navela da se u EU ceni spremnost Srbije u pregovorima o članstvu i najavila veći angažman Slovačke na bilateralnoj osnovi. Takođe, ambasadorka je podvukla značaj Višegradske grupe u pogledu zagovaranja proširenja i podrške Srbiji na evropskom putu. G-din Psaila je rekao da se Malta od početka zalaže za politiku proširenja i obećao da će njegova zemlja na čelu Unije nastaviti rad i saradnju započete u mandatima Slovačke i Holandije, u korist uspeha Srbije na putu ka članstvu. G-din Psaila je istakao i da će Malta nastojati da promoviše Uniju i da povrati poverenje u nju: „To je više filozofija nego šestomesečni posao“.

Tanja Miščević Kristin Moro

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ukazala je da evropska bezbednost ne može da bude kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana: „Politika proširenja može pomoći u funkcionisanju EU, njenoj ponovnoj izgradnji i procesu evropskih integracija, a zemlje Zapadnog Balkana pokazale su da su dobri partneri EU u prevazilaženju migrantske krize i poštovanju evropskih vrednosti". Gđa Miščević je ukazala na moguća poglavlja za otvaranje u prvoj polovini 2017. godine, medju kojima su poglavlje 7 o intelektualnoj svojini, poglavlje 29 o carinskoj uniji, poglavlje 33 o budžetskim i drugim pitanjima i poglavlje 13 o ribarstvu, istakavši da samo otvaranje poglavlja nije toliko bitno koliko njihova suština.

Panel-diskusija "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti" Panel-diskusija "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti"  

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je naglasio da je iza nas teška godina za EU, posebno imajući u vidu tragične ishode terorističkih napada. Devenport je istakao da je su se u Srbiji stvorili pozitivni preduslovi za realizaciju brojnih zacrtanih mera i ciljeva u pregovaračkom procesu. Govoreći o sektorskoj budžetskoj podršci koju je EU dodelila Srbiji za oblast reforme javne uprave, Devenport je istakao da je Srbija pokazala da poseduje kapacitet za apsorpciju ovih sredstava, te da krajnji ishod ove pomoći najviše zavisi od političke volje.

Skupu su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora među kojima i Nj.e. Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji koja se uključila u diskusiju naglašavajući značaj Berlinskog procesa u politici proširenja EU.

Press

TEN logo

PAR Monitor

Newsletter

Ime:
Email:
CEPBelgrade The #EU has supported cross-border cooperation between #Serbia and #BiH with 12.8 milion € (2007/13) and continues… https://t.co/ZTjkBCtcby
CEPBelgrade Our heartfelt condolences for those killed in the horrid #WestminsterAttack. We are determined to protect our value… https://t.co/4qYHrNW9W7
CEPBelgrade The #EU invested 350 million euros for cleaner water - for 1.3 milion citizens in Serbia. Partnership with… https://t.co/uV9ZTgz1lS

cep_brosura

performance audit and policy evaluation

Euractiv

seko

nops baner 

Open Society Foundations

Regional Research Promotion Programme